Met tribune

Het tribunebeleid

Er wordt op de vloer hard gewerkt door gymnasten en hun trainers om deze prachtige, maar zeker ook uitdagende sport eigen te maken. Om dit proces goed te laten verlopen willen we u als toeschouwer van de training graag de volgende wensen meegeven. Klik op de afbeelding om te leren over het het tribunebeleid in een 5 minuten durende video waar je luistert naar turnsters, ouders en trainers die praten over hun zorgen en wensen in de turnhal.

Veiligheid & concentratie
 

Filmen of fotograferen vanaf de tribune, hoe leuk ook, we hebben het liever niet. Het werkt storend en draagt niet bij aan een veilig sportklimaat.
 
Als een sporter door heeft dat zij/hij/het gefilmd wordt, zal zij/hij/het op andere dingen geconcentreerd zijn dan voor de oefening van belang is. Het kan dus pedagogisch een onlogisch moment zijn. In een drukke zaal is het bijna onmogelijk om alleen je eigen pupil vast te leggen. Hiermee heeft u onbedoeld ook andere sporters in beeld en deze zitten daar vaak niet op te wachten.Trainers voelen zich niet altijd prettig bij het vastleggen van hun werkzaamheden. Niet omdat het geheim is, maar omdat het plaatsvindt in deze specifieke context.

Lawaai & het voeren van gesprekken
 

Turnen is een concentratiesport en daarmee verloopt het trainen niet zonder gevaar. Op de open tribune is ‘lawaai’ van druk pratende toeschouwers of rennende kinderen daarom ongewenst.

Daarnaast lijkt vanaf de vloer een gesprek, zeker waarin druk gebaard en/of gewezen wordt, al snel te gaan over wat er op de vloer gebeurt - ook al is dit niet het geval. Als je een (langer) gesprek met elkaar wilt voeren en de concentratie in de zaal niet wilt verstoren, doe dit dan op een andere plek dan de tribune. Dank!

Thuis in de turnzaal

Thuis in de turnzaal is een sketch die gaat over het effect van lawaai en het voeren van gesprekken op de veiligheid en concentratie van de turnster.

Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

Interactie tussen sporter en coach


De interactie tussen coach en sporter is speciaal. Vanaf de tribune is niet goed te zien en te horen wat er precies gezegd wordt op de vloer. Als tribune-zitter bent u aangewezen op non-verbale communicatie en dit kan tot verwarring leiden.

Als dit zo is, interpreteer dan niet zelf, maar vraag na afloop van de training verduidelijking bij de coach. Als het complexer is, maak dan een afspraak met de coach voor een gesprek. Los van non-verbale communicatie zijn er termen die tussen coach en sporter beschrijven wat er goed of fout ging. Voor leken zijn deze termen onduidelijk en vreemd, maar het is een taal waardoor coach(es) en sporter(s) precies weten waar ze aan toe zijn. Ook hierover kan verduidelijking gevraagd worden bij de trainer.
 

Voorbeeld: Een korte feedback als ‘blauwe vinvis’ wordt op de tribune misschien niet begrepen, terwijl het voor de sporter volstrekt duidelijk is dat de trainer bedoelt dat de buikspieren niet goed waren aangespannen.
 

Gebaren of aanwijzingen 


Wij vragen u om geen gebaren te maken of aanwijzingen te geven aan sporters op de vloer.
 
Deze komen van de trainers waar de sporters mee werken. Als toeschouwers eigen signalen geven, werkt dat verwarrend. 

Voorbeeld: u geeft uw kind een duimpje omhoog, een positief signaal, maar de trainer heeft net gezegd dat iets beter kan. Dat werkt verwarrend en leidt af.
 

Help mijn kind is turnster

Help mijn kind is turnster is een sketch die gaat over het effect van gebaren of aanwijzingen geven.

Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

De klankbordgroep

Bovenstaande wensen zijn tot stand gekomen vanuit de Klankbordgroep van TURNZ in samenwerking met sporters, coaches en ouders.

Terug naar boven